Slott och kloster

En anläggning för kontemplation och själavård och en för strategisk krigföring – som två motpoler placerar sig klostret och slottet i var sin ände av Vadstena.

Heliga Birgitta grundade klostret 1384 och det utformades enligt hennes himmelska uppenbarelser, såsom Kristus hade sagt åt henne att göra. Klostret hade 60 systrar och 25 bröder som levde strikt åtskilda från varandra. Men ibland behövde de samtala och det kunde göras genom talehusets gallerfönster. Talehuset är en av ruinerna i Ruinparken där vi började vårt skyltuppdrag i Vadstena. Det växte med fler skyltar och en broschyr.

Strax ägnade vi oss också åt Vadstena slott som började byggas 1545 på befallning av Gustav Vasa. Vi reformationen på 1520-talet hade kronan stängt landets kloster och lagt beslag på deras egendomar, men i Vadstena var Birgittinersystrarna kvar till 1595 för att vårda hertig Magnus, Gustav Vasas son. Tillbaka till slottet som vi rum efter rum försåg med små informationsskyltar, på det en utställning och sedan en 15-minuters film.

Uppdragsgivare: Statens fastighetsverk