Borghamn strand

Katarina Atsmon kontaktade mig för flera år sedan från en avlägsen del av världen. Hon och hennes man var på semester men Katarina tänkte på informationsskyltar till den anläggning de nyligen köpt, Borghamn Strand. Men först skulle de renovera.

När väl uppdraget landade blev det snabbt på. Jag började med skylten om Bockakyrkogården, där ett 80-tal fångar från Borghamns Kronoarbetskår begravdes. Bland dem var Johan August Gustafsson Lindblad som bara blev 21 år. Han valde att avsluta sitt liv genom att hänga sig i en cell, där han satt av ett straff för olovlig brevväxling.

1800-talet var Borghamns storhetstid, men redan på 1100- och 1200-talen bröts här kalksten till kyrkor och kloster. Under 1900-talet flyttade nya verksamheter in, först en lanthusshållskola och sedan ett gymnasium. Straffångarnas och befälens kaserner med logement, lägenheter och arrester blev elevhem. I dag har de gjorts om till vandrarhem, hotell och café och i lanthusshållskolans trädgård finns en camping.

För all er som funderar på ett besöksmål till sommaren så kan jag härmed tipsa om historieslingan i Borghamn Strand. Platsen hittar ni strax söder om samhället Borghamn och vid Ombergs norra fot.

Uppdragsgivare: Atsmons förvaltning AB.